Waarderen we verschillende kwaliteiten genoeg?

Vrijwilligers, mantelzorgers en burgerinitiatieven vervullen een belangrijke rol in het welzijnswerk. Dat hebben ze altijd al gedaan en het zal ook altijd wel zo blijven. Het drukt onderlinge betrokkenheid uit, brengt gelijkwaardigheid en is ondersteunend, vaak juist zonder dat direct een behandelplan nodig is. Vrijwilligers betekenen veel in het sociaal werk.
Sonja Liefhebber schreef een column over de verschillende rollen van vrijwilligers, mantelzorgers en beroepskrachten in het welzijnswerk. Beroepskrachten legden de nadruk de laatste jaren steeds meer op zwaardere problematiek waardoor preventie en lichtere ondersteuning uit beeld verdwenen. Dat kwam bij vrijwilligers terecht. Doet dat wel recht aan de deskundigheid van een professional? Waarom is vakmanschap belangrijk?

Het is een verhaal dat ik herken. In mijn ogen lijkt het soms alsof het niet nodig is om iets ‘te kunnen’ om mensen te begeleiden. Als ik wat meer van mezelf of van een ander vraag dan ben ik al snel te ‘veeleisend’. Dat vind ik wel eens moeilijk. Zo’n reactie staat reflectie in de weg. Zo kom je er dus ook niet goed achter of en wat de verschillen precies zijn en wat ieders waarde werkelijk is. Het staat ook ontwikkeling in de weg omdat ontwikkeling zonder reflectie moeilijk is. Dat is jammer omdat een motivatie voor vrijwilligerswerk vaak de eigen ontwikkeling is.

Zo te zien is er een herbezinning aan de gang. Het zou mooi zijn als de eigen kwaliteiten van verschillende soorten sociaal werkers daardoor weer wat meer naar voren komen. Fijner voor de werkers zelf, voor de effectiviteit van interventies en voor wie ondersteuning nodig heeft.

Lees hier het volledige artikel op de site van Movisie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.